Hirsisaunan eristäminen

Pihasaunojen järkevä eristäminen on tärkeää energian säästämiseksi. Riittävän tehokkaalla kiukaalla eristämätönkin sauna on varmasti riittävän kuuma löylyjen saamiseksi, mutta fiksu eristäminen pienentää tarvittavan lämmitysenergian määrää merkittävästi.

Saunan ilmankierto

Hyvin toimiva sauna vaatii tehokkaan ilmankierron ja suositusten mukaan saunan sisäilman pitäisi vaihtua kuusi kertaa tunnissa. Tämä ilmamassa pitää tulla saunaan jostakin. Puulämmitteisessä vapaasti hengittävässä saunassa paras paikka ohjata tuloilma on lähellä lattiaa kiukaan vieressä.

Ilmankierron suunnittelun takia on hyvä, että tuloilmalla on selkeä paikka lähellä kiuasta. Kiuas tarvii uutta happea puun palamiseen ja lisäksi sauna jossa ilma ei kierrä ei ole mukava paikka saunoa.

Suuresta ilmantarpeesta johtuen saunan lattian rakenne voi olla hyvin avonainen. Kun suurin osa uudesta ilmasta tulee kiukaan vierestä, ilman kierto saadaan suunniteltua hyvin. Edes pieni tasaisesti lattian läpi tuleva ilmamäärä ei haittaa ilmakierron toimivuutta. Sen takia saunatilan lattia voi olla eristämätön ja suhteellisen avoin. Kun saunan lattian rakenne koostuu pelkästään lattianiskoista ja lattialaudoista, ei rakenteisiin jää myöskään saunomisen jälkeen haitallista kosteutta vaan se kuivaa hyvin kiukaan jälkilämmöllä.

Katon eristäminen

Saunan katon eristäminen on energian säästämisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Koko kiukaan lämmittämä ilmamassa nousee ylöspäin ja katon rajassa lämpötilaero ulkopuoliseen ilmaan on talvella helposti yli 100 astetta. Ilman lämpöeristystä lämpö haihtuu ponttilautojen läpi todella nopeasti.

Saunan kattoon onkin hyvä laittaa vähintään 100 mm paksuinen eristevilla. Esimerkiksi käytettäessä k600 jakoa, toimii Isoverin modulimittainen villa hyvin. Villalevyt laitetaan kattoniskojen väliin eikä erillisiä kiinnikkeitä tarvita.

Isover Eristevilla

Eristetyn katon rakenne kerroksittain ylhäältä alaspäin on seuraava:

  • Vesikattomateriaali
  • Vesikaton aluslaudoitus (Huopakatolla ponttilauta, peltikatolla ruodelaudat)
  • Kattoniskat, ja 100 mm villa
  • Alumiinipaperi
  • Tuuletusrimat ja ilmarako
  • Sisäkaton panelit
 
Villan alapuolelle laitetaan alumiinipaperi, joka toimii höyrysulkuna. Höyrysulku on välttämätön, ettei saunan vesihöyry mene suoraan eristerakenteisiin. Jos höyrysulkua ei tehdä, ovat eristeet alttiina erilaisille kosteusvaurioille.
 
Alumiinipaperi
 
Alumiinipaperin asennuksessa kannattaa olla tarkkana, että siitä tulee tiivis. Alumiinipaperi  Alumiinipaperi kiinnitetään seinien ylimpään hirteen ja liitoskohta piilotetaan lopuksi kattolistalla. Mikäli teet jatkoskohtia saunan sisällä, tee ne kattoniskojen kohdalle, koska silloin saumat jäävät tuuletusrimojen alle piiloon. Kiinnitykset on hyvä tehdä alumiiniteipillä, joka varmistaa höyrysulun pitävyyden.
 
Puulämmitteiset pihasaunat ovat tässä kuitenkin hieman anteeksiantavia. Vaikka pieni määrä kosteutta pääseekin yleensä saunoessa eristekerroksiin asti, kuivaa saunan jälkilämpö nämä tehokkaasti. Se ei kuitenkaan ole mikään tekosyy tehdä höyrysulkua huonosti.
 
Kun alumiinipaperi on kiinnitetty asennetaan seuraavaksi tuuletusrimat. On äärimmäisen tärkeää, ettei sisäkaton paneleita naulata kiinni suoraan alumiinipaperiin. Alumiinipaperiin kondensoituu kosteutta, joka kuivaa ainoastaan mikäli alumiinipaperin ja sisäkaton väliin jää ilmarako. 
 
Ilmarako saadaan aikaan siten, että kattoniskoihin naulataan kiinni tuuletusrimat, jotka samalla pitävät myös alumiinipaperia tiukemmin paikoillaan. Kun tuuletusrimat on asennettu, voidaan sisäkaton paneli kiinnittää.
 
Kun tämä tehdään huolellisesti, on tuloksena energiaystävällinen sauna, joka on kaunis ja kestävä ja miellyttävä saunoa.