Kevytrakenteisten hirsivarastojen rakenne

Käyttötarkoitus suunnittelun pohjana

Tuotteen käyttötarkoitus määrittelee usein järkevimmät ja kustannustehokkaat rakenneratkaisut. Jotta saavutetaan hyvä hinta-laatu -suhde, tehdään rakenteiden suhteen valintoja joita käyttötarkoitus ohjaa. Monesti edullisempi rakenne ei haittaa, mikäli käyttötarkoitus on selvillä.

Kevytvarastojen rakenne

Edulliset kevytvarastot on suunniteltu siten, että ne toimivat varastona pientavaroille ja työkaluilla ja antavat sään suojan. Jotta nämä pysyvät edullisin, käytetään pienvarastoissa yksinkertaisia rakenneratkaisuja.

Seinät

Pienvarastojen seinät tehdään kevyestä, hieman huterastakin höylähirrestä tai ohuista elementeistä. Näiden seinien lämmöneristyskyky on heikko ja niiden materiaali on liian kevyttä kunnollisen eristämisen toteuttamiseksi. Seiniin ei voi myöskään lastata kovin paljon painoa. Mikäli seinämateriaali on alle 20 mm vahvaa, lähtee kuivat oksat helposti irti varsinkin mökin vanhetessa. 22 mm auttaa puuta pysymään paremmin kasassa, mutta se ei vielä tarjoa kovinkaan tukevaa tuntumaa. 28 mm seinävahvuus antaa pienvarastolle huomattavasti jämäkämmän tuntuman.

Lattia

Lattiat ovat pienvarastoissa yksinkertaisia lattianiskojen päällä olevia lautalattioita. Lattioiden sivuilla on lattialautojen alusrimat, jotka kiinnitetään suoraan alimmaisiin hirsiin. Tällaisen puun ei tarvitse olla isokokoinen kestääkseen painoa lattian, koska myös hirsi itsessään kannattelee sitä. Myös varsinaiset lattianiskat on helpointa kiinnittää hirteen kiinnitettävän kannatinpuun avulla. Hieman kalliimpi vaihtoehto on kiinnittää lattianiskat palkkikengillä alimmaisiin hirsiin.

Yksinkertainen eristämätön lattia

Kannatinpuuta käytettäessä lattianiskat lovetaan siten, että niihin tulee kannatinpuun kohdalle kolo. Pienvarastoissa lattiat ovat myös usein ohutta 19 mm ponttilautaa, joka hieman notkuu kävellessä. Näitä lattioita ei lämpöeristetä eikä se kannata, koska myös muut varaston osat vuotaisivat lämpöä. Koska lattiaa ei eristetä, lattianiskojen paksuus määräytyy halutun tukevuuden mukaan. Parin metrin jänneväleillä kansanomainen kakkosnelonen (50x100 mm) on vielä toimiva ratkaisu.

Katto

Kevytvarastojen katto on samantyylinen kuin lattia. Kattoniskojen päälle laitetaan ohutta ponttilautaa, jonka päälle kiinnitetään kattohuopa. Tyypillisesti varastot jätetään katosta osin avoimeksi, eli katon rakenne näkyy myös sisäpuolelta.

Hirsimökin katon rakenne ponttilaudoilla

Katto saadaan ulkoapäin kauniimman näköiseksi kiinnittämällä kattoniskojen päätyihin rakennetta peittävä otsalauta. Otsalauta kannattaa kiinnittää myös etuseinään varsinkin, jos pintalaudoitus ulottuu pidemmälle kuin kantava kattoniska.

Ovi

Pienvaraston ovet ovat yksinkertaisia ovia jotka koostuvat pintalaudoituksesta ja sitä tukevasta tukilaudoituksesta. Koska ovi on ohut, siihen ei asenneta lukkopesää vaan se lukitaan etupuolella munalukolla. 

Perustukset

Pienvarastot laitetaan melkein poikkeuksetta pilariperustukselle. Tukevalle alustalle laitetaan mökin kulmien kohdalle betonilaatat, joiden päälle laitetaan tarvittaessa kevytsoraharkot. Jännevälien ollessa alle 2 m riittää, kun perustuspisteet ovat kulmissa. Pidemmillä jänneväleillä kannattaa rakennuksia tukea myös seinien keskeltä.

Kevytvaraston kokorajoitteet

Kevyillä rakenteilla tulee käytännöllinen raja vastaan, kun mökeistä alkaa tulla liian huteria. Jos seinien etäisyydet toisistaan alkavat olla yli kolme metriä tulee kevytvarastoon rakenteisiin nähden turhan kova rasitus. Tällaisten varastojen suurin järkevä koko onkin alle 10 neliön kokoluokassa. Kuitenkin jopa 15 neliön varastot on mahdollista toteuttaa kevytrakenteilla. Edullisista valmistuskustannuksista johtuen suurin osa pienistä alle kymmenen neliön varastoista on kuitenkin juuri kevytvarastoja.

Kun taas seinän vahvuutta kasvatetaan kannattaa samalla alkaa parannella myös ovia ja ikkunoita rakennuksen käyttötarkoituksen laajentamiseksi.